U bent hier: Roomssoesje >
Rooms Soesje
Broodhaantjes voor Palmpasen
Zondag is het Palmpasen. Helaas kunnen we dit jaar geen Palmpaasviering houden en ook een Palmpaasoptocht. Maar we kunnen wel lekkere broodhaantjes bakken en eten. Hier onder volgt een eenvoudig recept!

Hoe maak ik Palmpasenhaantjes? Wat heb ik nodig voor drie forse broodhaantjes? 1 pak Witbroodmix 275 ml handwarm water 25 g boter 1 klein ei 1 rozijn Keukengerei Bakpapier Wat moet ik doen? Verwarm de over voor op 220 graden Celcius. Knip de rozijn in drie├źn. Doe de mix met het water en de boter in een kom en kneed het met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat het deeg 10 minuten op kamertemperatuur rijzen. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in drie gelijke porties. Maak van een portie een rol van ongeveer 35 cm lang. Zorg dat een kant van de rol puntig is. Maak haantjes van de rol en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak de haantjes niet te compact, want door het rijzen van het deeg worden ze nog dikker en boller. Bestrijk de haantjes met losgeklopt ei en laat ze drogen. Bestrijk ze daarna nog een keer met een dun laagje ei. Snijd met een schep mesje drie keer in de staart. Knip met een schaar puntjes uit voor de vleugels en druk een stukje rozijn als oogje in het kopje. Laat de haantjes 45 minuten rijzen. Bak de haantjes in ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven bruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen. Tip: ditzelfde recept kun je met Pasen gebruiken om broodhaasjes te maken. Kijk op de Facebookpagina van Rooms Soesje hoe je een haasje vormt! Veel plezier!


Citroenmarmelade

In het begin van het nieuwe jaar hebben veel mensen goede voornemens gemaakt. De meeste goede voornemens zijn niet zo eenvoudig te verwezenlijken. Want als je geen sporter bent, ga dan maar eens ineens dire keer per week naar de sportschool. Of als je een echte zoetekauw bent, ban dan maar eens ineens alle zoetigheid uit je menu. Of als je al vanaf jong rookt, leg die sigaretten dan maar eens ineens aan de kant... Je moet echt door de zure appel heen bijten en volhouden, ook al roept je lijf om iets anders...

Misschien helpt het als je dan af en toe een boterham met citroenmarmelade eet, zodat je letterlijk door het zure heen moet eten.

 


Wat heb je nodig?

acht, liefst biologische, citroenen

1 kilo geleisuiker

 

roestvrijstalen pan (let op GEEN aluminiumpan!!!), snijplank, scherp mes, citruspers, vier lege en schone jampotjes

 

Wat moet je doen?

Boen de citroenen met lauw water grondig schoon. Snijd van twee citroenen de gele schil en snijd deze in dunne reepjes. Pers deze citroenen uit. Snijd twee citroenen in dunnen plakjes. Schil de overige vier citroenen tot op het vruchtveels en snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Doe sap, vruchtvlees, schilletjes, plakjes en geleisuiker in een pan en breng aan de kook. Als alles sputterend kookt, vier minuten door laten koken. Doe daarna de citroenmarmelade in schone jamptojes. Draai de deksel er op en zet ze vijf minuten op de kop weg. Citroen bindt niet heel gemakkelijk, dus het kan wel even (meer dan een dag) duren voordat de marmelade wat steviger is geworden. Heerlijk op de boterham, op een plak cake of in gebak... Geniet er van!

 Bisschopsbrood

15 juli is de sterfdag van de heilige Plechelmus. Hij is de stadspatroon van Oldenzaal, waar ook een basiliek staat met zijn naam. In vier omliggende dorpen is een Plechelmuskerk en overal wordt zijn sterfdag gevierd. In Oldenzaal gebeurt dat altijd op een zondag op of zo dicht mogelijk bij de sterfdag van Plechelmus, met een eucharistieviering en aansluitend een processie waar bij het eeuwenoude borstbeeld van Plechelmus wordt meegedragen.

 

Bij toeval kwam ik het recept tegen van bisschopsbrood. Er zijn verschillende varianten te vinden op internet. Het ene brood werd/wort gebakken ter ere van Sint Maarten en het volgende voor het Sinterklaasfeest. Dit recept is van zr. Chiara Bots uit Megen. Zr. Chiara bakte dit brood toen de bisschop op bezoek kwam in het klooster. 

Wil jij nog iets lekkers en origineels bij de koffie wanneer Oldenzaal het Plechelmusfeest viert? Bak dan dit boord, dat eerlijk gezegd meer weg heeft van een heerlijk gevulde cake…


Ingrediënten

4 eieren

bloem gewicht gelijk aan de vier eieren met schaal (ca. 200g)

suiker gewicht gelijk aan de vier eieren (ca. 200 g)

60 g rozijnen

60 g krenten

30 g sukade

25 g amandelen

 

Bereiding

Klop de eieren en de suiker 15 minuten lang. Voeg er de gewassen en gedroogde krenten en rozijnen aan toe met de sukade en gehakte amandelen. Roer als laatste de gezeefde bloem er zo luchtig mogelijk door.

Doe het beslag in de ingevette broodvorm en bak 45 – 60 minuten op 175 graden in de oven. Probeer met een sateprikker of het brood gaar is. De prikker moet er droog uitkomen! Eet smakelijk!

 

Recept van Zr. Chiara Bots, uit: Gezond leven, bezield eten