U bent hier: Roomssoesje >
Rooms Soesje
Bisschopsbrood

15 juli is de sterfdag van de heilige Plechelmus. Hij is de stadspatroon van Oldenzaal, waar ook een basiliek staat met zijn naam. In vier omliggende dorpen is een Plechelmuskerk en overal wordt zijn sterfdag gevierd. In Oldenzaal gebeurt dat altijd op een zondag op of zo dicht mogelijk bij de sterfdag van Plechelmus, met een eucharistieviering en aansluitend een processie waar bij het eeuwenoude borstbeeld van Plechelmus wordt meegedragen.

 

Bij toeval kwam ik het recept tegen van bisschopsbrood. Er zijn verschillende varianten te vinden op internet. Het ene brood werd/wort gebakken ter ere van Sint Maarten en het volgende voor het Sinterklaasfeest. Dit recept is van zr. Chiara Bots uit Megen. Zr. Chiara bakte dit brood toen de bisschop op bezoek kwam in het klooster. 

Wil jij nog iets lekkers en origineels bij de koffie wanneer Oldenzaal het Plechelmusfeest viert? Bak dan dit boord, dat eerlijk gezegd meer weg heeft van een heerlijk gevulde cake…


Ingrediënten

4 eieren

bloem gewicht gelijk aan de vier eieren met schaal (ca. 200g)

suiker gewicht gelijk aan de vier eieren (ca. 200 g)

60 g rozijnen

60 g krenten

30 g sukade

25 g amandelen

 

Bereiding

Klop de eieren en de suiker 15 minuten lang. Voeg er de gewassen en gedroogde krenten en rozijnen aan toe met de sukade en gehakte amandelen. Roer als laatste de gezeefde bloem er zo luchtig mogelijk door.

Doe het beslag in de ingevette broodvorm en bak 45 – 60 minuten op 175 graden in de oven. Probeer met een sateprikker of het brood gaar is. De prikker moet er droog uitkomen! Eet smakelijk!

 

Recept van Zr. Chiara Bots, uit: Gezond leven, bezield etenGazpacho, koude tomatensoep voor stoere vaders!

Ga jij ook koken voor je vader op Vaderdag? Dan wordt het vast iets stoers: iets met vlees en aardappels, een barbecue bijvoorbeeld, met speklapjes, lamskoteletten, gepofte aardappel, een maïskolf. Hier een verrassend recept voor koude tomatensoep. Heerlijk vooraf, zeker op een warme dag en vol gezonde groenten! En niet zo heel moeilijk om te maken. Veel plezier, eet smakelijk en een fijne Vaderdag gewenst!


Wat heb je nodig? 

600 gram lekkere tomaten (pruim-, tros- of vleestomaten, al naargelang er in de winkel verkrijgbaar zijn)

1/2 komkommer, geschild in grove stukken gesneden

1 rode paprika, gewassen en grof gesneden, zaadlijsten verwijderd

2 el rode-wijnazijn (of balsamico-azijn)

1 tl honing of bruine rietsuiker

150 ml koud water

4 el olijfolie, extra vierge 

1 teen knoflook, geschild en uitgeperst

1 ui, gesnipperd

zout en gemalen peper naar smaak

Extra om te garneren: basilicumblaadjes of kleine blokjes tomaat/komkommer/paprika

 

Verder heb je nodig een grote kom, een staafmixer of blender, een plank, een snijmes

 

Wat moet je doen?

Was de tomaten. Verwijder de groene steelaanzet. Snij de tomaten in stukken en doe ze in de kom. Was ook de komkommer en de paprika en snij in stukken. Sniper de ui. Alle groenten gaan in de kom. Giet er het water bij en mix met de staafmixer alles fijn. Voeg nu de knoflook toe. Mixer verder. Voeg olijfolie, azijn en honing / suiker toe. Mix alles goed door elkaar. Maar op smaak met peper en eventueel zout.

Zet alles minimaal een uur, maar liever twee uur in de koelkast, zodat de gazpacho door en door koud wordt en de smaken op elkaar in kunnen werken. Schep net voor het eten de koude tomatensoep in mooie glazen of in een soepbord. Garneer met een sliertje olijfolie en wat fijn gesneden komkommer, tomaat en/of paprika. Stokbrood of croutons zijn er ook heerlijk bij! Moederdag: popcornrotsjes

Ieder jaar opnieuw vieren we op de 2e zondag van de maand mei Moederdag. We eren onze moeders en allen die zijn als een moeder) en we leggen hen extra in de watten. Het eren van moeders wordt al veel langer gedaan dan dat Moederdag bestaat. De katholieke Kerk kent een traditie die wortels heeft in de verre geschiedenis. Deze traditie gaat over de verering van Maria, de moeder van Jezus. Zo is de meimaand Mariamaand, en wordt in vieringen, gebeden en liederen stil gestaan bij Maria, de moeder van Jezus, die ook onze moeder wil zijn… Katholieke vrouwenorganisaties houden in de maand mei dan ook heel vaak een zogenaamde ‘moederdagviering’, die geheel in het teken van Maria staat.

Moederdag als dag met speciale aandacht voor onze moeders is uit Amerika over komen waaien. Daar was een vrouw die haar gestorven moeder wilde eren met een speciale dag. Veel mensen sloten zich aan bij haar initiatief en zo werd Moederdag geboren. Het was niet de bedoeling dat het een commercieel gebeuren werd en de initiatiefneemster van Moederdag was daar ook niet zo heel erg blij mee, maar Moederdag werd langzaam aan steeds populairder. In 1914 werd elke tweede zondag van mei uitgeroepen tot Moederdag, een nationale feestdag in Amerika.

Ook in ons land wordt Moederdag gevierd door de moeders deze dag extra te verwennen. Veel moeders krijgen op Moederdag cadeautjes en een ontbijt op bed. De huistaken worden voor deze dag overgenomen door man of kinderen. Maar het mooiste vinden moeders nog altijd de kleine, zelfgemaakte attenties van de kinderen. Die worden vaak jarenlang gekoesterd en bewaard…

Moederdag is voor sommige vrouwen ook een heel pijnlijke dag. Als een vrouw om wat voor reden dan ook geen kinderen heeft, als je kind gestorven is, of als je kind door ruzie of echtscheiding niet meer ziet. En dan zijn er ook vrouwen die geen moeder zijn, maar wel een moederrol op zich hebben genomen door zorg te dragen voor kinderen die niet uit hen geboren zijn.

Laten we al deze vrouwen komende zondag eren. En degene die het dichtst bij ons staan kunnen we ook echt verwennen, met deze heerlijke Popcornrotsjes…


Wat heb je nodig?

25 gram gepofte popcorn

1 eetlepel water

2 chocolade-caramelrepen (Mars)

75 gram studentenhaver

 

Verdere benodigdheden

Steelpan, houten lepel, bordje om de popcornrotsjes op te leggen, mes, snijplank, doosjes of zakje om in te pakken

 

Wat moet je doen?

Het is een eenvoudig recept, maar omdat we e.e.a op het fornuis heet moeten maken, is het verstandig dat kinderen de hulp van een volwassene inschakelen, om ongelukken te voorkomen!

 

Hak of snij de repen in stukjes. Doe ze met het water in een steelpan.

Zet de pan op laat vuur en roer met de houten lepel tot de chocolade is gesmolten. Neem de pan van het vuur en roer de studentenhaver erdoor. Schep de popcorn erdoor, zodat ze helemaal met chocolade bedekt is. Laat nu alles afkoelen.

Maak tussen je handen balletjes, ter grootte van een walnoot.

Stel dat je moeder nu niet van nootjes houdt, dan laat je die weg. Daarvoor in de plaats zou je dan gekonfijte kersen door de popcornrotsjes kunnen doen.

Tot slot doe je de popcornrotsjes in een mooi doosje of zakje. En je hangt er een klein kaartje aan: Voor de liefste mama…

Een fijne Moederdag gewenst!